Εργαλεία

Συμβουλευτική | Ενημέρωση | Θεραπεία

Βρισκεστε εδω: Home
Σάββατο, 24 Ιουλ 2021

Ζευγάρι

Η διαφορετικότητα και η ισότητα.

Η εγγύτητα και η απόσταση.

Η αγάπη και η αποξένωση.

Η σύγκρουση και η καταστολή.

Η συμφωνία και η αντιπαλότητα.

Η συνεργασία και η αποδοχή.


Όταν ένα ζευγάριξεκινάει την ζωή του κανείς από τα μέλη του δεν φαντάζεται σε πια περιπέτεια γλυκιά αλλά και μερικές φορές άγρια έχει μπλέξει.. Όχι μόνο τα μέλη του ζευγαριού δεν θέλουν να το φανταστούν αλλά είναι γεμάτα ενεργητικότητα, γεμάτα καλές προθέσεις και γεμάτα με την ελπίδα, ότι η κοινή τους ζωή θα είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη.

 

Από την εποχή των παγετώνων λοιπόν, μέχρι σήμερα ο άνθρωπος έψαχνε το ταίρι του 'Έψαχνε αυτόν, ή αυτή, έψαχνε τον “άλλον” με το οποίο θα δημιουργούσε το ζευγάρι στα πλαίσια του οποίου θα αναπτυσσόταν ο ίδιος καθώς και οι απόγονοι του. Το ζευγάρι λοιπόν είναι ένας καινούργιος οροθετημένος χρόνος και χώρος μετά από την οικογένεια καταγωγής, όπου ο καθένας προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες, τις οποίες θεωρεί κατάλληλες για να συνεχίσει την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη

 

Το ζευγάρι θεωρείται ότι είναι ένας χώρος και χρόνος αναζήτησης της αγάπης της ηρεμίας. Ένας χώρος κατανόησης και επικοινωνίας αλλά όλες αυτές οι ιδιότητες δεν είναι ιδιότητες αυτονόητες και αυτό-προκαλούμενες. Δεν είναι ιδιότητες, οποίες θα εμφανιστούν και θα λειτουργήσουν έτσι απλά και αυτόματα, επειδή έχουμε πει σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και το έχει πει και ο ίδιος.

 

Το ζευγάρι και ο ίδιος ο γάμος αποτελούν ένα καινούργιο χώρο και χρόνο όπου το άτομο καλείται να αντιπαρατεθεί απέναντι στο σύντροφό του και να πάρει θέση σε πολλά θέματα της σχέσης. Είναι ο χώρος όπου η λειτουργικότητα, η δημιουργικότητα και η πράξη του κάθε μέλους της ζευγαριού, θα καθορίσουν την μορφή, και την βιωσιμότητα του.

 

Για αυτόν τον λόγο το ζευγάρι είναι μια σχέση δύναμης όπου, από την πρώτη στιγμή της σχέσης, αυτή η δύναμη εμφανίζεται σαν βασικός παράγοντας διαμόρφωσις του.


Κερεντζής Λάμπρος