Εργαλεία

Συμβουλευτική | Ενημέρωση | Θεραπεία

Βρισκεστε εδω: Home » Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική
Σάββατο, 24 Ιουλ 2021

Υπηρεσίες

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια επίπονη προσπάθεια όχι όμως μόνο συνένωσης, αλλά και διαχωρισμού. Συνένωση του εαυτού και διαχωρισμού από τους άλλους. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έλεγε πως η πραγματική ψυχοθεραπεία, για να είναι ο εαυτός της πρέπει να στοχεύει πάντα στην αυτονόμηση του ατόμου. Η αυτονόμηση του ατόμου απαιτεί την ενεργητική του στάση μέσω της οποίας η λειτουργία του μέσα στο σύνολο γίνεται πιο ξεκάθαρη για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους που τον περιβάλλουν.
Η ατομική ψυχοθεραπεία βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα που απορρέει από την αλληλεπίδραση του ατόμου με τον κόσμο που τον περιβάλλει καθώς και από την σχέση με τον εαυτό του. Έτσι η ψυχοθεραπεία  είναι μια επίπονη προσπάθεια η οποία απαιτεί από το άτομο να "σκάψει" μέσα του, να ψάξει να καταλάβει, και να κατανοήσει την λειτουργία του μέσα στην ομάδα την οποία ανήκει. Η θεραπεία επέρχεται με την επίτευξη της συνειδητοποίησης και της κατανόησης της αυτής της λειτουργίας, η οποία σημαίνει την κατανόηση του δικού του λόγου, του λόγου που ανήκει στον ίδιο και στα νοήματα με τα οποία, δίνει μορφή στην πραγματικότητα. Αυτή η λειτουργία, το φέρνει πιο κοντά στη δική του κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και πιο κοντά στην κατανόηση της συμπεριφοράς των άλλων, με στόχο την αλλαγή. Η αλλαγή επέρχεται με τη συμφιλίωση και την αποδοχή του εαυτού, αλλά και την συνειδητοποίηση του δικαιώματος να "υπάρχει" έτσι όπως αυτό, θέλει να “υπάρχει” και όχι, να υπάρχει όπως θέλουν οι “άλλοι”

Η Ψυχοθεραπεία, δεν έχει να κάνει μόνο με άτομα τα οποία θεωρούνται “ψυχικά ασθενείς”

Η Ψυχοθεραπεία,  έχει να κάνει με κάθε άτομο το οποίο αναζητάει την ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό του και τους άλλους.

 

Ψυχοθεραπεία Ζευγαριού

 

Σήμερα η συμβίωση δύο ανθρώπων, δηλαδή το ζευγάρι αποτελεί ένα καινούργιο χώρο και χρόνο όπου το άτομο διαλέγει για να συνεχίσει την ζωή του μετά την αποχώρηση από την οικογένεια καταγωγής του.
Έτσι η συμβίωση και ο γάμος,  δεν είναι το τέλος μιας κατάστασης όπως μας δείχνουν τα παλιά ελληνικά φιλμ, αλλά ένα καινούργιο ξεκίνημα όπου η ενεργητική στάση του καθένα από τα μέλη του ζευγαριού βοηθάει την ανάπτυξη της σχέσης η οποία σημαίνει και προσωπική του ανάπτυξη.
Το Ζευγάρι είναι μια καινούργια δοκιμασία για τον καθένα και όχι ένα χώρος παθητικότητας και αποφυγής.
Μέσα στο ζευγάρι συνεχίζεται η επί πλέον ανάπτυξη του ατόμου σε θέματα στα οποία η οικογένεια καταγωγής δεν μπορούσε να βοηθήσει.
Αυτή η καινούργια μορφή συνύπαρξης την οποία πολλοί την θεωρούν απλή είναι αρκετά σημαντική και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο άτομο τόσο στην σχέση με τους άλλους όσο και στην σχέση με τον εαυτό του


Η Σταθερότητα και η επιτυχία του ζευγαριού εξαρτάται από την ικανότητα του κάθε μέλους αλλά και της ίδιας της σχέσης:

α) για άνοιγμα της επικοινωνία
β) αποδοχή του άλλου και του εαυτού
γ) λήψη αποφάσεων
δ) διαχείριση των κρίσεων

Η ψυχοθεραπεία του ζευγαριού έχει σαν στόχο:

α) Την κατανόηση της μορφής και της λειτουργίας της σχέσης καθώς και την λειτουργία του κάθε μέλους της ξεχωριστά
β) Την κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας και συμπεριφοράς του κάθε μέλους καθώς και τον ρόλου που “παίζει” μέσα σε αυτή
γ) Την κατανόηση των προσδοκιών του καθένα, καθώς και. τον επανακαθορισμό των ορίων του μέσα στην σχέσηΟικογενειακή Θεραπεία

Α) Για την

Διαχείρηση

της Οικογένειας

 

 

Η ποιότητα της οικογενειακών σχέσεων καθορίζεται από την δυνατότητα την οποία δίνει η οικογένεια στα μέλη της να ρυθμίζουν τα ίδια την σχέση τους με τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Πάνω σε αυτή την ποιότητα της δέσμευσης των οικογενειακών σχέσεων, το κάθε μέλος της δημιουργεί σιγά σιγά τον δικό του τρόπο δεσμευτικής ύπαρξης μέσα σε αυτή, η οποία μπορεί να τον ακολουθεί στην μετέπειτα ζωή του.
Αυτό το δημιουργεί μέσα από την ενεργητική του στάση και την επίδραση την οποία ασκεί προς το οικογενειακό περιβάλλον, στο βαθμό που αυτό το περιβάλλον του επιτρέπει.
Η ποιότητα της δέσμευσης των οικογενειακών σχέσεων, μπορούν να μας φανερώσουν την ποιότητα της εξάρτησης την οποία δημιουργούν.
Έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία αλλά ρύθμιση των εξαρτήσεων μας.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του είναι μια αμφίδρομη σχέση, δηλαδή μια σχέση κατά την  οποία, τόσο το άτομο όσο και το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζουν και επηρεάζονται το ένα από το άλλο. 
Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όσο στη σχέση των γονέων δεν υπάρχει μια ισορροπία -δηλαδή σταθερότητα- αλλα αντιθέτως υπάρχουν συγκρούσεις και φόβος διάσπασης των δεσμών της οικογένειας, τόσο τα μέλη της εξαρτιόνται, δεσμεύονται από αυτή.


Η οικογενειακή θεραπεία με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα δεν είναι παρά η λύση ενός άλλου προβλήματος προσπαθεί:


α) να βρει πιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
β) με ποιο τρόπο το αντιλαμβάνεται και το ζει το κάθε μέλος της οικογένειας
γ) Ποιους τρόπους έχει υιοθετήσει η οικογένεια για την αντιμετώπιση του.


Βασικός στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι ο επανακαθορισμός του προβλήματος και αλλαγή της λειτουργίας της. Αυτή η αλλαγή  μπορεί να δώσει καινούργια διέξοδα για εκείνη, αλλά και για κάθε μέλος της ξεχωριστά.


 


Β)

Για την

διαχείριση

των οικογενειακών κρίσεων

 

 

 

 

 

 

 

Η Παρουσία του παιδιού ή παιδιών στην οικογένεια έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα του κάθε γονέα Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα μέσω της παρουσίας του παιδιού αναλαμβάνουν ένα καινούργιο ρόλο ο οποίος επηρεάζει την μέχρι τώρα ζωή τους, τόσο σαν άτομα όσο και σαν ζευγάρι.

 

Το να γίνεις μητέρα, ή πατέρας δεν είναι κάτι απλό. Εκτός από την κοινωνική του διάσταση, οι ψυχολογικές συνιστώσες αυτού του ρόλου είναι σημαντικές και θα καθορίζουν τους γονείς σε ολόκληρη την μετέπειτα ζωή τους, με τέτοιο οριστικό τρόπο ώστε να μην μπορούν ποτέ πλέον να γυρίσουν στην πρότερη κατάσταση τους, πριν την έλευση του παιδιού. Έτσι η έλευση του παιδιού αποτελεί ένα στάδιο εξέλιξης του γονέα και έρχεται να ανατρέψει, τόσο την σχέση με τον εαυτό του, όσο και την σχέση με τους άλλους.

 

Τόσο ο γονέας όσο και η οικογένεια ολόκληρη μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια όπου η παρουσία του παιδιού τα καθορίζει σύμφωνα με την ανάπτυξη του, καθορίζοντας και την ανάπτυξη των γονέων και αντιστρόφως. Το πέρασμα αυτών των σταδίων δεν εύκολο και πάντα δημιουργούνται διαφωνίες, διεκδικήσεις, εκρήξεις, κρίσεις, και συγκρούσεις. Αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό για μια οικογένεια, αλλά η διαχείριση αυτών των οικογενειακών κρίσεων μπορεί να τις κάνει για τα μέλη της, αξεπέραστες και τραυματικές.

 

Δικαιολογημένα λοιπόν οι γονείς μπορεί να βρεθούν μπροστά σε προβλήματα και διλήμματα, και να αισθάνονται πολλές φορές αναποφάσιστοι ανήμποροι και προβληματισμένοι. Παρ' όλα αυτά για να μπορέσει η οικογένεια, αλλά και τα μέλη της να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται ελεύθερα αν και δεσμευμένα, πρέπει οι οι γονείς να χειρίζονται τις οικογενειακές καταστάσεις με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα.

 

Για την διαχείριση των οικογενειακών κρίσεων.”είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξη γονέων και της οικογένειας. έρχεται να “βοηθήσει” τους γονείς και κατ επέκταση την οικογένεια να κατανοήσει, να διαχειριστεί και να διδαχτεί από τις κρίσεις που ενεδρεύουν στα διάφορα στάδια της εξέλιξή της και της εξέλιξή των μελών της.

Έτσι προβλήματα συμπεριφοράς που μπορούμε να συναντήσουμε στα παιδιά κατά την εξέλιξη και ανάπτυξή τους να μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους γονείς με έναν άλλο τρόπο από το γνωστό. Διότι προβλήματα όπως της επιθετικότητας της ανυπακοής, της απόσυρσης, του φόβου, της βίας, της αποξένωσης, της έλλειψης επικοινωνίας. κ.λ.π δεν είναι προβλήματα μόνο των παιδιών αλλά και της οικογένειας που το περιβάλλει.

 

Για την διαχείριση των οικογενειακών κρίσεων.”είναι λοιπόν ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης της οικογένειας. Το οποίο αποτελείται από:

α) την Ψυχο-εκπαίδευση” τη θεωρητική δηλαδή, πλευρά της προβληματικής κατάστασης, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης του παιδιού και της οικογένειας.

 

β) την “Ανάλυση” του τρόπου λειτουργίας της οικογένειας, για την συνειδητοποίηση τις πληθώρας των παραγόντων που επεμβαίνουν και καθορίζουν την επίλυση ή μη του προβλήματος

 

γ) την “Θεραπευτική συζήτηση” για την κατανόηση της σημασίας του προβλήματος, τόσο για κάθε γονέα ξεχωριστά όσο και για το ζευγάρι και κατ΄ επέκταση στην οικογένεια.

 

Για την διαχείριση των οικογενειακών κρίσεων.είναι πρόγραμμα “γρήγορης θεραπείας”και στηρίζεται πάνω στα μοντέλα της Συστημικής και Γνωστικής ανάλυσης .

Στόχος του είναι να δώσει μια καινούργια διάσταση στο ρόλο του κάθε μέλους της οικογένειας αλλάζοντας, τον μέχρι τώρα τρόπο σκέψης και λειτουργίας.

Τα χρονικά όρια της θεραπεία ορίζονται ανάλογα με την σημασία του προβλήματος και την δυνατότητα του πελάτη.

 

Προτείνουμε:

 

α) Πρόγραμμα Διάρκειας τριών (3) συνεδριών

Μια συνεδρία 1.1/2 ώρας κάθε βδομάδα

τιμή 120 ευρώ

 

β) Πρόγραμμα Διάρκεια έξη (6) συνεδριών

Μια συνεδρία 1,1/2 ωρών κάθε βδομάδα.

Τιμή 200 ευρώ

 

γ) Πρόγραμμα Διάρκειας δώδεκα (12) συνεδριών

Μια συνεδρία 1.1/2 ωρών κάθε βδομάδα

Τιμή 360 ευρώ